Странни или любопитни неща, които са ми направили лично впечатление от престоя ми в Северен-Рейн Вестфалия.

– Да си пиеш бирата, смесена с кока-кола, бананов нектар или друга безалкохолна гнъс. „Страната на бирата“, дрън-дрън. За мен Белгия е страната на бирата. В Кьолн щях да падна като видях германците да сърбат бира в хомеопатични дози от 200 мл. чашки (какво е това, бира за мравки?). В Мюнхен бях респектирана как пият в литрови халби, но само докато не осъзнах, че половината от това е някакъв спрайт или лимонада.

FKK, голата сауна и въобще лежерното отношение към човешката голотия. Българският рекламен гений може да е родил онзи бисер за „сиренцето на батко“, но в момента в най-гледаното време по национални немски телевизии вървят 3 реклами, където може да се види гол задник, плюс реалити шоу за запознанства, където участниците са съвсем голи. No big deal.

– Да можеш от 16 години легално да пиеш алкохол и да ходиш на дискотека.

– Да носиш шал през 10 месеца от годината. Предвид, че тук лятото трае 2 месеца и рядко минава 25 градуса, и дори тогава сутрин е бъхър*, разбираемо е, че всички жени ходят омотани с всевъзможни шалове през останалото време.

– Да имаш застраховка за всяка божа напаст, която може да сполети теб или чрез теб. Сериозно! Задължена съм по закон да се застраховам за щети, нанесени от кучето ми. Покрива до 10 млн. евро. Въобръжението не ми стига какво трябва да направи гадината, че да стигне такъв лимит. И аз имам застраховка за щети, но съм минималист и моята струва двойно по-малко.

– Да си разделен със съпруга(та) от 15 години, да си имате щастливи нови връзки и пр, но да не се развеждате заради данъчните предимства. Женените двойки имат друга данъчна категория и плащат по-малко данък. Колкото по-дълго си женен и колкото по-висок доход имаш, толкова по-скъпо струва да се разведеш (говорим за 4- и 5- цифрени суми). На много хора просто не им се занимава. Разбират се като човеци, жената си получава някакви пари месечно и всеки си гледа живота.

– Равенството между половете е реалност. Ако жена ти печели повече пари от теб, ако още учиш или някое от децата живее при теб, при развод съдът може да отсъди тя да плаща издръжка. И да, напълно реален сценарий е съдът да присъди родителските права на бащата.

– Безумни спални конфигурации или да спиш на отделен матрак от мъжа си. В магазините не се продават матраци с ширина 1.60 или 1.80 метра или изключително рядко. Като следствие, двойките, притежатели на легло с ширина 1.80 м. си купуват 2 стандартни матрака по 90 см. и спят, разделени от бразда. Продават се дори специални пълнежи за тази бразда, за повече близост.

– Да спиш на отвратителна възглавница 80 х 80 см. Тук се спи на голяма, квадратна по изначален замисъл възглавница, а иначе безформена мекица. Както искаш я нагъвай и мачкай, за да ти пасне, но аз се будех с болки във врата месеци наред. Накрая си купих ергономична възглавница, но се налага да подгъвам калъфката по нея, защото просто правоъгълни калъфи не се продават.

-И най-немското от всички немски неща: Да не си горд, че си германец. Горките, в интернет няма как да подхванеш спор като германец и да не те нарекат „нацист“, и „гледай си работата, вий пък ‘щото сте много хубави, Хитлер …“. Та германците постоянно сами си ръсят главата с пепел, правят документални филми, „ние помним, никога повече“ и не смеят да си запеят химна, да не ги обвинят пак, че искат да превземат Европа. Дори любимите ми комикси Scandinavia and the world имат 2 публикации по темата: [1] [2]

Ще допълвам, ако ми хрумне още нещо.

 

* варненски лаф, означава „студ“.

9 thoughts on “Немски неща

 1. Отвратителни са тези немски възглавници! Моят престой в Германия беше за едни мижави 2 седмици, но въпреки че минаха повече от 10 години от тогава, още си спомням въпросните приспособления с ужас!

  Иначе най-ярките ми спомени са супер шарените лъвове, пръснати навсякъде из Саарбрюкен по повод 1000-та годишнина от основаването на града и как за моето девойче от аустауш програмата беше напълно в реда на нещата да яде две филии хляб с цяло блокче шоколад помежду им.

  1. Ехей, Деси, ти още ме следиш :)
   Шоколад на хляб ми е странно, затова и не съм фен на Нутелата. Шшшшт …
   Ти по какъв повод беше в Германия?

   1. Следя те, Ева, дори и да не коментирам често :)

    Учих е езикова гимназия с първи език немски – от там ходихме на обмен в Германия, когато бях 10-ти клас. Интересно беше, с удоволствие бих се върнала да поразгледам, но не мисля, че бих живяла там.

 2. Гадините са доста изобретателни когато трябва да се причиняват щети. По-добре си представи ситуация, в която гадинката е счупила саксия и НЯМАШ застраховка за нея, какви погледи и шушукания ще отнесеш.
  Иначе една от причините да избягна Германия като дестинация за емиграция (когато имах възможност) е прекалената мания на тема „ред и дисциплина“.

  1. Зависи от провинцията май. Колкото по-богата, толкова са по-запънати. Чела съм в блога на един англичанин как съседката му в Байерн се обадила на полицията, задето е хвърлил сешоар в общия боклук.

   Аз съм сноб и исках да си разделям боклука, исках ред и дисциплина, затова ми е комфортно тук. А ти за някой, който не иска ред, прекалено много се оплакваш от шума в неделя и паркиралите на местата за инвалиди ;)

 3. Oт всички неща, които чувам напоследък Герамния е доста по-доброто място за реализация от колкото ..великата Великобритания..идва ми да си подновя блога да лепна поне една две публикации за хората неочващи много неща тука..аз работейки по специалността си ежедневно се чувствам като гастербайтер.. а това как ти подчертват, че си чужденец и колко велики са ТЕ..не можещи да напишат името си на матерния си език..е друга тема..та ..завиждам ти леко))

  1. Честита цяла година на територията на обединеното кралство!

   Въпреки, че щеше да ми е много по-леко с езика, все пак не ми се струваше добра идея да търся реализация в Англия. Приятелите ми, които са там, се оплакваха много от отношението към българите. И постоянно с тези статии как емигрантите ще изсмучат системата… Пък и късметът ме бутна към Euregio.

   В интерес на истината, и в Холандия също имаше такива паник-статии, и дори счетоводителя ни (холандец) ми вика: „Знаеш ли, четох за българи, които правели случаи на измами със социални помощи при нас“. Погледнах го в очите и го попитах: „Какво искаш, да ти се извиня ли?“. Оттогава си спестява подобни забележки.

   Не се оставяй някой да ти казва или показва, че е повече от теб, само защото се е родил някъде си. Възпитание, култура, образование, находчивост, това мога да уважавам, но чисто националността не е повод за някаква гордост. Или го приемай с лек хумор и ирония.

   1. Чувствам се безкрайно поласкана, че си забелязала скромното ми тържество на едногодишното оцеляване на мойто островче)) бях заета с местеници и не успях да ти отговоря тук.Направо покрай тебе ми идва да си подновя блога..но не на професионална тема, а е така за драскане..)) безкрайно приятни неща пишеш и с нетърпение чакам всеки пост)) Поздрави от Алеята на мъжете/ един приятел така превежда Isle of Man- сладко нали?/

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back To Top
%d bloggers like this: