Странни или любопитни неща, които са ми направили лично впечатление от престоя ми в Северен-Рейн Вестфалия.

– Да си пиеш бирата, смесена с кока-кола, бананов нектар или друга безалкохолна гнъс. „Страната на бирата“, дрън-дрън. За мен Белгия е страната на бирата. В Кьолн щях да падна като видях германците да сърбат бира в хомеопатични дози от 200 мл. чашки (какво е това, бира за мравки?). В Мюнхен бях респектирана как пият в литрови халби, но само докато не осъзнах, че половината от това е някакъв спрайт или лимонада.

FKK, голата сауна и въобще лежерното отношение към човешката голотия. Българският рекламен гений може да е родил онзи бисер за „сиренцето на батко“, но в момента в най-гледаното време по национални немски телевизии вървят 3 реклами, където може да се види гол задник, плюс реалити шоу за запознанства, където участниците са съвсем голи. No big deal.

– Да можеш от 16 години легално да пиеш алкохол и да ходиш на дискотека.

– Да носиш шал през 10 месеца от годината. Предвид, че тук лятото трае 2 месеца и рядко минава 25 градуса, и дори тогава сутрин е бъхър*, разбираемо е, че всички жени ходят омотани с всевъзможни шалове през останалото време.

– Да имаш застраховка за всяка божа напаст, която може да сполети теб или чрез теб. Сериозно! Задължена съм по закон да се застраховам за щети, нанесени от кучето ми. Покрива до 10 млн. евро. Въобръжението не ми стига какво трябва да направи гадината, че да стигне такъв лимит. И аз имам застраховка за щети, но съм минималист и моята струва двойно по-малко.

– Да си разделен със съпруга(та) от 15 години, да си имате щастливи нови връзки и пр, но да не се развеждате заради данъчните предимства. Женените двойки имат друга данъчна категория и плащат по-малко данък. Колкото по-дълго си женен и колкото по-висок доход имаш, толкова по-скъпо струва да се разведеш (говорим за 4- и 5- цифрени суми). На много хора просто не им се занимава. Разбират се като човеци, жената си получава някакви пари месечно и всеки си гледа живота.

– Равенството между половете е реалност. Ако жена ти печели повече пари от теб, ако още учиш или някое от децата живее при теб, при развод съдът може да отсъди тя да плаща издръжка. И да, напълно реален сценарий е съдът да присъди родителските права на бащата.

– Безумни спални конфигурации или да спиш на отделен матрак от мъжа си. В магазините не се продават матраци с ширина 1.60 или 1.80 метра или изключително рядко. Като следствие, двойките, притежатели на легло с ширина 1.80 м. си купуват 2 стандартни матрака по 90 см. и спят, разделени от бразда. Продават се дори специални пълнежи за тази бразда, за повече близост.

– Да спиш на отвратителна възглавница 80 х 80 см. Тук се спи на голяма, квадратна по изначален замисъл възглавница, а иначе безформена мекица. Както искаш я нагъвай и мачкай, за да ти пасне, но аз се будех с болки във врата месеци наред. Накрая си купих ергономична възглавница, но се налага да подгъвам калъфката по нея, защото просто правоъгълни калъфи не се продават.

-И най-немското от всички немски неща: Да не си горд, че си германец. Горките, в интернет няма как да подхванеш спор като германец и да не те нарекат „нацист“, и „гледай си работата, вий пък ‘щото сте много хубави, Хитлер …“. Та германците постоянно сами си ръсят главата с пепел, правят документални филми, „ние помним, никога повече“ и не смеят да си запеят химна, да не ги обвинят пак, че искат да превземат Европа. Дори любимите ми комикси Scandinavia and the world имат 2 публикации по темата: [1] [2]

Ще допълвам, ако ми хрумне още нещо.

 

* варненски лаф, означава „студ“.