Имам се за адаптивна и културно гъвкава. Уча с желание езика на мястото, където живея и се нагаждам бързо към местните привички. Събирам си боклука разделно, когато нямам торбичка в супермаркета си дръпвам празен кашон от мляко за покупките, не се надявам да намеря отворен магазин в неделя и пия пшеничена бира с бананов нектар (т.нар. Bananaweizen). Все пак понякога ми е доста трудно да свикна с нещо, както в случая с немската FKK, например.

FKK или Freikörperkultur („Култура на свободното тяло“) е нещо повече от нудизъм, то е едно общо немско безгрижно отношение към тялото. Голото тяло не е повод за срам, без значение как изглежда, то не впечетлява и скандализира никого. Ние, българите, се имаме за горещ и освободен народ, но у нас голотата далеч не се възприема толкова спокойно.

Да ви разкажа за немската сауна, например. В България сауната не е масово разпространена. Смята се по-скоро за екстра към СПА изживяване или скъп фитнес клуб, а където сауни има, то влизането (доколкото помня) ставаше с бански костюм. В Германия сауната е едва ли не ежедневна жизнена необходимост, смесена е за двата пола и се ходи задължително гол. Носенето на бански е забранено, а женската сауна е веднъж седмично, между 14-16 часа в сряда, например. (Има и изцяло мъжки сауни, в немската гей столица Кьолн, но няма да ви смущавам с потайностите на този особен вид SPA).

Взимам си предварително душ и влизам в залата със сауните (в селския фитнес клуб имаме 3). Времето е приветливо, 16-18 градуса, жега почти. В откритото вътрешно дворче хора се къпят под душовете, плацикат се във басейна, разхождат се, все голи като соколи, че да им се виждат срамотиите, други пият кафе по халат, трети са опънали хавлия и се пекат на шезлонгите, все така несмущавани от текстил. На някои от масите има сандвичи или плодове, което ми навява носталгични мисли за ходене на плаж по нашенски с бял чаршафен плик и измити сини сливи в найлонова торбичка.

Притичвам, увита в хавлията, изсулвам чехлите пред вратата, шмугвам се като лисугер в сауната и се куквам на най-ниската пейка, където е и най-хладно. Леко отпускам кърпата. Стоя в скована, напрегната, леко изгърбена поза, тоест за особен релакс не може да се говори. Междувременно хората са се опънали в пълен ръст на дървените скари, не шават, потят се усилно и истината е, че никой пет пари не дава за мен и моята анатомия.

Действително, докато не мърдаш или въздухът е относително сух нещата са поносими. Но не дай боже да има Aufguss! Върху горещите камъни почват да се изливат разни елексири с евкалипт и сол, влажността се покачва, кожа и очи горят и след това някой излиза отпред и почва да размахва една кърпа, изведнъж сауната става непоносима и аз започвам да драпам панически като котка във вана, за да изляза от този ад.

Ще питате, защо си го причинявам. Помага ми след фитнес за отпускане на мускулатурата, втривам си масла в косата, които затоплени действат по-добре за подхранване, а повишеното кръвообръщение действа благотворно във всякакви други аспекти.

Пък и когато си в Рим, прави като римляните.

4 thoughts on “Когато си в Рим …

  1. Посмях се от сърце – благодаря! Ще свикнеш още повече и думата „срамотии“ въобще няма да ти минава през намазаната с масла главица! :)

    1. Лю, знаеш. че това за „срамотиите“ е от любимият ми архаичен изказ, не е с негативен смисъл :)

  2. Дамм, не си даваме сметка, но всички идващи от балканската евро част и особено от соц режима имаме едни такива безумни погледи като видим нещо голо.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back To Top
%d bloggers like this: