Когато реших да ползвам априлския ми кредит в Audible за „Der Ernährungskompass“, бях с впечатлението, че книгата я има на български и че съм решила някога да я купя. Оказа се, че я бъркам с „Митове и истини за храненето“ на българския автор Йордан Стефанов, на чиято корица също има авокадо. „Der Ernährungskompass“ е бестселър в Германия, но за момента не е превеждана на български.

Авторът Бас Каст е научен редактор на „Tagesspiegel“, Берлин, тоест журналист, но с достатъчно компетенции да тълкува последните изследвания в областта на здравословното хранене. Причината за интересa му към темата е собственото му западащо здраве, въпреки редовния усилен спорт, с който се занимава. Три години той проучва и събира информация, въз основа на нея променя храненето си и се освобождава от сърдечните си оплаквания. И така се ражда „Компас за храненето„.

Стъпка по стъпка, балансирано и аргументирано, Бас Каст разяснява, според наличните в момента данни, какво е препоръчително да правите, за да доживеете до дълбока старост и да останете активни, без да ви измъчват сърдечни и нервно-дегенеративни състояния. Книгата не дава съвети за отслабване, а предимно за здраве, а пътьом се опитва и да обясни откъде идват всички противоречния и спорни изводи, и дълбокото разделение между почитателите на веган, палео, нискомазнинно, високомазнинно и пр. видове хранене.

Главите са групирани по макронутриенти. Няколко глави за протеините, няколко за въглехидратите, за мазините, различните видове напитки и пр. Има както теория (как се пренасят мазини в тялото), така и пратика – напр. обяснение как сам да извадиш изводи за хранителните качества на вид продукт. Интересувам от темата хранене, следя актуалните тенденции и все пак в книгата имаше неща, които бяха новост за мен, най-вече в главата за протеините.

Първо се говореше за това колко са важни протеините за нормалното функциониране на телата ни и за научните изследвания, които сочат, че със всичко, което поемаме, инстинктивно ние се стремим да постигнем един минимален дневен прием на протеини. Този минимум определя усещането ни за ситост и стремежът към тези 15%-тина процента са доказуеми не само при хората, а и при животински тест субекти. С висок прием на протеини се отслабва най-лесно, защото човек е постоянно сит с умерен прием на калории. Дотук ясно, нищо ново.

Изненадите:

Ако човек се замисли, и сам може да се досети за ефекта от хранене със високо съдържание на протеин, но аз не бях. Протеините активират ензима mTOR и механизмите на растеж в тялото – трупане на мускулна маса и пр. Но хората на средна възраст, които са завършили периода си на растеж, нямат чак толкова висока нужда от протеини и засилената клетъчна дейност от подобен вид хранене води до …. ускорено клетъчно стареене. Прекомерния прием на протеини, и особено на животински протеини, води до по-бързо остаряване на телата ни. Тоест в интерес на дълговечност, най-правилния път би бил да се стремим само към минималното количество протеини, достатъчни за нормалното функциониране на тялото, без да го надвишаваме.

Второто нещо, което ме изненада: Смятах, че вътрешното ни усещане за глад и желанието за определени храни са естествени и поради това, здравословни. Според множество изследвания, обаче (върху животни) оставени сами да избират, те избират да приемат не съотношението на протеини, които ще удължи живота им, а това, което краткосрочно ги прави най-плодовити. Изненада, природата не я интересува дали ще доживееш до старини, природата я интересува да се размножиш навреме.

В крайна сметка, след „Компас за храненето“ се храня почти както преди: много зеленчуци, плодове, когато ми се иска (съдържат захар, но са по-добри от алтернативите), само пълнозърнести паста и хляб, без колбаси и полуфабрикати, но направих и някои промени: намалих приема на прясно мляко, отказах се от ежедневното готвене на червено месо и до голяма степен съм го заменила с източници на растителни протеини (леща, нахут) и риба.

Бележка: Много от насоките, дадени в книгата, са с уточнението, че няма един единствен вид хранене, който да е абсолютно идеален за всички, особено когато са намесени заболявания. Както с много други неща, авторът гледа алтернативите напр. ако по принцип не е препоръчителна свръх-консумация на протеин, но имаш тежка инсулинова резистентност и си болестно затлъстял, то първо взимаш мерки с храненето да нормализираш функциите на организма и теглото.

Разбира се, всичко това са моите лаишки преразкази. Не бих могла да аргументирам със същата компетентност като Бас Каст, но намирам книгата за страшно увлекателна и достоверна и я препоръчвам, ако темата за храненето ви е интересна.

Пълното заглавие гласи „Der Ernährungskompass: Das Fazit aller wissenschaftlichen Studien zum Thema Ernährung – Mit den 12 wichtigsten Regeln der gesunden Ernährung“ – „Компас за храненето: Извод от всички научни изследвания на тема хранене – С 12 правила за здравословно хранене“.

4 thoughts on “„Компас за храненето“ – Бас Каст

 1. И на мен ми е интересна темата. Горе долу до същите изводи стигнахме и в нашето семейство, след като ни се наложи коренно да променим начина си на хранене преди години, тъй като се установи че съпругът ми има сериозен здравословен проблем. Много зеленчуци, малко плодове, ако някой много иска нещо сладко мед или качествен шоколад, протеините са с растителен произход, риба, качествени мазнини – гхи и екстра върджин зехтин. Червени меса почти не консумираме, само аз и то доста рядко. И да, слаб не означава здрав или красив, но е факт че и двамата свалихме доста килограми.
  Ще потърся книгата, тъкмо ми е време да поотупам немския си от прахта :)

  1. Благодаря ти за коментара. Ако имаш немски акаунт в Audible, мога да ти пратя аудиокнигата като подарък.
   Никога не съм готвила с гхи, в кулинарно отношение не експериментирам много. Цяло събитие беше като се осмелих да си купя питая, да пробвам. Може би трябва да си го поставя като цял, да опитвам повече нови неща.

   1. Благодаря за предложението, но не се спогаждам за момента с аудиокнигите. В близко бъдеще най-вероятно ще ми се наложи да шофирам всеки работен ден по 2-3 часа и тогава най-вероятно ще свикна и с тях. Пробвай с гхи, много чист и приятен вкус има. Аз го харесвам дори на филия хубав хляб.

 2. Прочетох гнигата на немски и я намираи за много интересна!

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back To Top
%d bloggers like this: