През изминалата година бягах полумаратон, но истината е, че винаги след 5-6 км. бягането ми е доскучавало. Затова преди 2 години започнах с каникрос. Така хем аз се разнообразявам, хем изкарвам дяволите от четириногите вкъщи. Умореното куче е добро куче.

Какво представлява каникросът?

Каникросът е спорт, при който кучето тегли или тича редом на отпуснат повод до човека. Той набира все по-голяма популярност в Европа. В Германия има много ентусиасти, организират се редовно състезания и семинари. В България каникросът попада под шапката на т.нар. мъшинг спортове като:

  • байкджоринг (теглене на колело)
  • скиджоринг (теглене на скиор)
  • кучешки впрягове
  • дог трекинг (преход с куче)
  • дог скутеринг (теглене на скутер)
Байкджоринг, снимка на Harold Meerveld | https://www.flickr.com/photos/56274740@N08/

С кое куче мога да правя каникрос?

С всяко здраво куче с правилното оборудване и при подходящи условия. Дори със средни или много малки породи може да се прави каникрос, въпросът е да е подбран точният вид нагръдник и да не се бяга на температури над 20-25 градуса. Особено трябва да се внимава при породи, които имат проблеми с дишането, сърцето или са чувствителни на жега. Инди вече кара деветата си година, затова с нея излизам само на прохладно време и за не повече от 4-5 км. Марвин не го жаля толкова, на него по 7-8 км. тъкмо му идват. Избягвам да бягам на асфалт и твърда настилка, защото това натоварва извънредно ставите – и моите, и на кучетата. Бягаме на мек терен в една близка защитена местност.

От какво имам нужда, за да спортувам каникрос?

Колан за кръста за каникрос

Коланът за кръста позволява да бягате със свободни ръце, но най-важната му функция е да разпределя силата от тегленето върху по-голяма част от таза. Усещането е все едно някой те подпира с голяма длан отзад под кръста и те бута напред.

В някои онлайн магазини се продават тънки колани за джогинг с куче. Ако имате много малко куче или такова, което никога, никога не ви тегли може и да ви свършат работа, но не и за истински каникрос. Без правилния колан, особено с голямо куче, рискувате дискова херния и наранявания на гръбначния стълб. Аз имам колан за каникрос на Non-stop. Скъп е (75 евро), но необходим.

Колани за каникрос

Бележка: Много ентусиасти се отказват на ранен етап и поне в Германия може да се намери оборудване втора ръка, което де факто е почти ново.

Амортисьорно въже/повод

Амортисьорният повод съдържа разтегателна част (бънджи) и служи да омекоти шока, когато кучето рязко дръпне напред или спре.

Нагръдник/хамут за кучето

Предишните две части от оборудването са за вас и са сравнително универсални. Нагръдникът за кучето, обаче, е строго индивидуален и трябва непременно да бъде избран внимателно. Той разпределя натиска от тегленето равномерно по тялото и е много важен, ако искате да запазите любимеца си от травми. В нормалните зоо магазини не се продават нагръдници за теглене, най-добре е да измерите тегло / дължина на гърба / обиколка на врата / обиколка на гърдите на кучето и след консултация със запознат да закупите онлайн с възможност за връщане.

Сетер с нагръдник Faster на Uwe Radant | Източник: ID 85377045 © Hansenn | Dreamstime.com

Има различни нагръдници и модели според анатомията и размера на кучето, кройката (H-back, X-back), вида спорт и положението на точката на теглене спрямо гърба на кучето. Най-общо трябва да се внимава нагръдникът да стои правилно, когато кучето е в теглещо положение. Това означава:

  • Нагръдникът трябва да ляга по тялото, да не виси и да не стяга никъде. Пробвайте дали може да мушнете длан под него. Ако не можете – прекалено е тесен.
  • Нагръдникът не трябва да натиска и да пречи на движението в раменната става.
  • Частта от нагръдника, която минава през гърдите не трябва да опира в гърлото и да задушава. Това е пример за лошо избран нагръдник, по тази точка и горната. В състояние на превъзбуда някои кучета няма да покажат, че им е некомфортно, но хъхренето е индикация, че нещо не е наред.
  • Частта от нагръдника, която минава отдолу, трябва да има три пръста отстояние от мишницата и не трябва да се трие никъде. На това място кожата е нежна и лесно може да се протрие.

В youtube има много видеа с информация как трябва да стои нагръдника.

Нашите нагръдници

Инди с нагръдник Safety на Uwe Radant

Инди има модела Safety на Uwe Radant, който е по-универсален и пасва на повече кучета. Води се Kurzgeschirr, тоест къс нагръдник, защото точката на теглене е преди края на гърба. Ползвали сме го и за байкджоринг, нямаме проблеми. Инди ми е по-верния партньор, защото тегли надеждно, познава командите за ляво – дясно и напред и най-вече не реагира при среща с други кучета, когато е в работен режим.

От Марвин има още какво да се желае. Той тегли и постепенно се научи на командите, но още се отплесва да души и пикае на всеки ъгъл (момченце!) и е твърде реактивен към срещнати кучета. Неговият нагръдник е Zero DC Faster на Uwe Radant, купен „втора ръка“ (виж снимката на сетера горе). При този модел точката на теглене е на края на гърба на кучето, тоест свръзката между нагръдник и въже се осъществява точно над основата на опашката. Също много солидно изработен нагръдник.

Заключение

Много може да се каже за спорта с куче, за избора на оборудване и пр., но най-важното, което ви трябва да знаете е, че това е чудесна възможност да обучавате и изморявате кучето си, и спомага да изграждане и заздравяване на връзката между вас и четирикракия ви компаньон. Оборудването за каникрос не е евтино, но е еднократен разход. А отглеждането на куче е начин на живот. Отдайте му се!

 

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back To Top
%d bloggers like this: