Седим в кабинета на доктор Б. в университетската клиника по ендокринология и репродуктивна медицина. Вече не говорим за хормони и показатели, той е извадил диаграми и статистики. Поне те са език, който разбирам. Ето я, кривата на намаляващите ни шансове.

Последните 3 години минаха в напразни опити за бебе. Дошло в времето за радикални мерки. Д-р Б. вади лист и започва кръчмарска сметка колко ще струва всичко. Крайната сума е близо 3 пъти повече от това, което сме очаквали, колкото всичките ни спестявания. Само упойката при пункцията струва 600 евро. Един опит. Толкова ще можем да си позволим. Освен ако …

… освен ако не се оженим. Тогава немската държава ще поеме част от разходите.

Поглеждам мъжа до себе си и знам, че ще ми даде всичко, от което имам нужда. Че ще направи, каквото трябва, за да постигнем тази наша мечта. Че го иска, колкото и аз. И така, без романтично предложение и годежен пръстен, даже и без думи е решено – ще се оженим.

Не ме е страх от тази стъпка, от обвързването. Откакто купихме къщата заедно, дето се вика, по-женени от това няма накъде. Но съм някак тъжна, че всичко ще трябва да е така – набързо, евтино, през зимата. Че почти никой от приятелите ми няма да може да дойде. Че поводът за сватбата е такъв.

Не всеки се жени след романтично предложение. Някои се женим по практични съображения.

Казваме предпазливо на близките, само им спестяваме причината за решението. Всички ужасно много се радват. Дядо и баба, на 90 и 86, ще доживеят да ме видят булка. Заемаме се да организираме всичко и някъде помежду легализирането на документи, купуването на рокля и пръстени онлайн и избирането на подаръчета за гостите, в нас се промъква едно трепетно вълнение. Независимо от крайния резултат на процедурите, имаме един друг. Обичаме се, подкрепяме се. С М. съм спокойна и свободна да бъда, каквато съм. Той носи по два различни чорапа като мен и ме вбесява с точно същите неща, които аз самата правя, затова понякога насред караница спираме и се смеем с глас.

Какво, като сватбата ще е в тесен семеен кръг, роклята ми е купена от Заландо, и зет ми направи поканите с шаблон от Интернет? Предстоят ни хубави неща.

Стоим пред газовата печка, защото в къщата още няма парно, нагушили сме се под одеала с кучетата и гледаме „Викинги“.

М. ме пита:

‑ Радваш ли се, за сватбата?

Той така си пита понякога, даже и да знае отговора. Доволна ли съм от колата, как е креслото за четене, харесва ли ми сладкиша. Просто иска да чуе, че съм доволна.

Усмихвам му се и го уверявам:

‑ Радвам се, любов. Наистина се радвам.

 

10 thoughts on “Една малко тъжна сватба

 1. Съжалявам да чуя, че преминавате през толкова труден етап и от друга страна се радвам, че имате един друг и обичта ви е по-силна от всичко. Надявам се намерите сили да се забавлявате на вашия специален ден и брака само да затвърди отношенията ви. Много хора казват, че било много по-хубаво след сватбата! Пожелавам ви го от сърце.

  Аз също имам гинекологичен проблем, който потенциално би ми попречил да имам деца и макар лекарите тук да ми казват, че лекарите в България са поставили грешна диагноза, аз си имам едно на ум и се подготвям емоционално, че ако няма да го бъде, то не ми е било писано. Зная обаче, че държавата стимулира раждаемостта и има възможност да получиш помощ, ако такава е необходима. И то без брак.

  1. Благодаря за пожеланията, Жени! Не мога да си представя да е различно, ние вече си имаме всички поделени отговорности около домашните любимци и къщата, само дето от догодина ще трябва задължително да подаваме данъчна декларация 😏

   Що се отнася до твоя проблем – възможно е лекарите да са сбъркали, винаги е добре да се провери двойно и да се говори с партньора открито по темата.

 2. Стискам палци! За всичко!
  Аз след уж нормално минаване по реда на нещата (дипломи, дом, кола, брак, семейство, дете), сега съм разведена научна работничка, живееща с детето си при родителите си – направо като в „Улицата“ се чувствам, даже ми е смешно. Нищо сигурно няма на този свят. Никакви гаранции.
  Обичайте се с недостатъците си и се наслаждавайте на момента.

  1. Лю, знаеш – гаранции няма в този живот за нищо. Може да не ни е писано да успеем, знам ли. Но трябва да опитаме. Ако не стане, ще го мислим.

   Знам, че социалните медии и снимките лъжат често, но поне моето впечатление е, че детето ти е щастливо. Ако ти не си, може би помисли дали може да промениш нещо.

   На мен, например, ми липсват контакти тук. Направих няколко опита да си изляза от черупката, дори успешни бяха, но истината е, че в черупката ми е уютно и удобно. Ни тъй, ни тъй … 😄

   Весела Нова Година да си прекарате и завой на пътя ти пожелавам през 2019!

 3. Не е тъжна, щом има обич. За добро е. А след някоя и друга година да си направите истинско сватбено тържество, на което да топурка и детенцето ви, да не страда че не сте го поканили на сватбата ви. От сърце ви пожелавам всичко да се нареди по най-хубавия възможен начин.

  1. Благодаря много за чудесното пожелание! Въпреки всичко смятам да си прекарам добре. От много неща ще спестим, но една глезотия си позволих – на церемонията ще има фотограф, за да ни снима за спомен. За 5.5 год. имаме буквално само 3-4 снимки заедно, като двойка, понеже все аз снимам. Този път мен да ме снимат!

 4. О, Ев!
  Обичта ви да е все така силна и съм сигурна, че ще победи всяко нещо, което се изпречи на пътя ви.

  И ние се оженихме така. Дори нямах рокля, нямахме покани, бяхме само двамата, халката ми е толкова евтина, че се издра със слагането (бързахме, нямахме време да избираме, избрахме халките 5 минути преди да се оженим в обедната почивка на мъжа ми) – всичко това отново заради бебе. Само че при нас след 2 години отчаяни опити най-накрая стана точно, когато не беше планирано. И пак заради здравната система в Германия се оженихме.

  Но сме щастливи! Защото има любов!

  Очакват ви красиви неща! Очакват ви сбъднати мечти и от сърце и душа в пожелавам много мънички крачета, които щастливо щупъркат и гонят кучовците из къщата, която ще превърнете в уютен и стабилен дом!
  Силно те прегръщaм

  1. Не знаех,че и ти си минала пред нещо подобно. Значи разбираш …
   Благодаря ти за пожеланията.
   Прегръщам те и аз!

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back To Top
%d bloggers like this: