Годината започна добре. Вече отметнах 8 книги в актива. Целта е по книга на седмица, и ми е ясно, че няма да я изпълня, но по-важното е, че успявам да чета структурирано, без отклонения, и то само стойностни неща.

С годините сякаш все повече взе да ме влече нехудожествената литература. Набелязала съм си заглавия, свързани със социология, история, политика и кучешко поведение. Да видим докъде ще ми стигне времето.

Ето го и непосредствения списък, с по няколко думи за всяка книга. Всички до номер 7 вкл. съм си ги купила, така че ще се чете!

1. Светлана Алексиевич – Чернобил. Хроника на бъдещето
2. Светлана Алексиевич – Време Секънд Хенд

След „Войната не е с лице на жена“ продължавам със другите две по-известни книги на Алексиевич. Към тях също имам високи очаквания.

3.Сидхарт Мукхърджи – Императорът на всички болести. Биография на рака. Авторът е учен и практикуващ онколог, а книгата разказва историята на класификацията и различните опити за лечение на рака. Прочетох 30-тина страници и с мъка се спрях, защото не исках да се разсейвам от другото ми четиво. Всичко е обяснено страшно достъпно и същевременно интригуващо, неслучайно книгата е отличена с „Пулицър“.

4. Хана Арендт – Произход на тоталитаризма. Книгата е класика в областта на политическата теория. Авторката е немска еврейка, избягала от Холокоста и работила предимно в САЩ. В книгата тя изследва естеството на властта и произхода на сталинизма и нацизма.

5. Робърт Конкуест – Скръбна жътва. Съветската колективизация и гладът на терора. Авторът е историк, дълги години работил към Хувър Института на Станфорд, известен специалист по Съветския съюз и сталинизма. Книгата разказва за големия глад, изкуствено предизвикан от Сталин в Украйна през 1932-1933 година, Гладомора, по време на който според различни източници измират между 2,4 и 7,5 милиона украински селяни. За много хора този чудовищен акт е почти неизвестен и за него далеч не се говори и пише толкова, колкото за Холокоста, а трябва.

Тук ще направя една вметка. Не съм русофил или американофил или какъвто и да е -фил и -фоб. Смятам обаче, че българите трябва да се отърсят от сантиментите си по отношение на Русия. Можем да се възхищаваме на огромната й култура, история, и да смятаме руснаците за близък, славянски народ, това е едно нещо, но Русия като държава и политика е нещо съвсем различно. На Русия се полагат само уважение и много, много предпазливост.

6. Мирон Долот – Екзекуция чрез глад. Скритият Холокост. Продължение на темата с големия украински глад. Авторът с реално име Симон Старов е украинец, а книгата представлява спомените му от преживяното по време на Гладомора.

7. Дж. Д. Ванс – Хилибили Елегия. Мемоар на семейство и култура в криза. Книгата нашумя покрай Американските избори и се предполага да даде обяснение за популярността на Тръмп в средите на най-бедните бели американци.

8. Арли Ръсел Хохчайлд – Странници в собствената страна. Гняв и скръб в американското дясно. Подбрах тази книга заради добрите отзиви и предполагаемата балансирана гледна точка по въпроса какво предизвиква сегашното дълбоко политическо разделение в Америка, какво кара консервативните избиратели да се чувстват неразбрани, забравени и гневни.

9. Ричард Хофстатер – Анти-интелектуализма в Американския живот. Исторически контекст върху гледната точка на американците спрямо интелектуализма, и защо на четенето и събирането на знания се гледа с подигравка и пренабрежение.

10. Тило Сарацин – Германия се самоунищожава. Тило Сарацин е немски политик, социал-демократ. Книгата обяснява защо според него сегашния курс на развитие на страната ще доведе до нейната разруха. Спорна книга е явно, но си заслужава и смятам, че съм длъжна да проуча опасенията на германците в това отношение, все пак живея тук.

11. Мириам Гебхард – Когато войниците дойдоха. Изнасилванията на немски жени в края на Втората Световна Война. След като руските войски стигат до Берлин и Германия е победена, се случват масови изнасилвания на германки от съюзническите войски, за които дълги години се мълчи. Точната цифра не е известна и никога няма да бъде, но е от порядъка на милиони, а близо 10 хиляди жени умират от последствия на изнасилванията. Разбира се, това не значи, че масово сексуално насилие не е имало и на Руския фронт от страна на германците, напротив, просто книгата разказва трагедията на немските жени. Въобще, жена по време на война да не си …

12. Карл Цимер – Паразит Рекс. В странния свят на най-опасните природни създания. В сравнение с останалите книги от списъка, тази е почти леко четиво. Разказва за различните паразити и как някои от тях контролират чрез удивителни биохимични механизми поведението на приемника. Беше спомената в един великолепен TED talk.

Ще се радвам, ако някое заглавие ви е допаднало, а също и на препоръки за хубави книги за сходна тематика. Кучешките книги ги оставих за друг път, на тях сигурно едно общо ревю ще напиша.