Който работи в Интернет знае колко е лесно да се разсееш. Я да проверим пощата, да видим Facebook, да прочетем нещичко, и докато погледнеш, 4 часа са минали, ти имаш 50 отворени таба в браузъра (от които си прочел 3 до половината) и вече е време да ядеш или да си ходиш. А вкъщи като се прибереш нищо не ти се прави и си затънал до ушите в мизерия.

Понякога е трудно да разчупиш един такъв цикъл. Аз го направих с помощта на едно приложение и един сайт.

pocket-logo

Pocket App е наличен за iOS, Android, Kobo, в уеб и като плъгин за браузъра. В новата версия на Firefox дори си идва вграден, доколкото видях.

За какво служи: с него можеш да запазиш съдържанието на определена стария (със снимки и текст, без навигационни ленти и пр.) и да го изпратиш на някой от другите си уреди за четене по-късно. След като веднъж приложението ти се е синхронизирало, можеш да четеш статиите и offline, да ги маркираш или архивираш.

Pocket

Какво правя с него: когато нещо ми хареса, вместо да го отворя в таб и да си губя времето да го чета на работа, пращам си го на таблета и го чета вечер или по път. Имам достъп и от телефона, ако таблета не е с мен.

HabitRPG

RPG е ролева игра, в която твоят герой изпълнява задачи, събира пари и опит, развива умения, раняват го, лекува се, купува си оръжия и пр. HabitRPG е сайт, където твоят герой си самият ти и задачите, които му дават опит и награди са твоите реални задачи, от истинския живот.

Eggs

Разбирате ли, мозъкът работи така, че за да свършиш нещо, той очаква награда. И лошите навици, които имаме – мързел, ядене на сладко и пр. – носят със себе си определен вид награда, който затвърждава навика. В този случай играта просто те мотивира с една виртуална награда. Трик, който работи.

В сайта има 4 различни вида задачи.

Zadachi

Habits са неща, които искате да развиете като навик. Те не се отчитат ежедневно, а спорадично, когато има събитие. Могат да имат положително или отрицателно развитие, да се наградите или накажете в зависимост от това как върви изграждането на навика.

Dailies – дневни задачи. Можете да ги сложите за всеки ден или за определени дни в седмицата. Напр. аз трябва всеки ден да разходя кучето за поне 5 км. и да пия по 1.5 литра вода, но поливам орхидеите ми само в събота. Колкото по-дълга серия от неизпълнение/изпълнение на дневните задачи правите, толкова по-големи са наказанията/наградите за тях.

TO DOs – еднократни задачи. За тях има само награди.

Rewards са същинските награди. Една част са виртуални – еликсири, екипировка, а другите ги определяте сами – напр. срещу събрани 20 жълтички да гледате епизод на любимото шоу.

Нещата са доста гъвкави, вие си определяте колко е трудно за вас нещо и каква трябва да е наградата, за да сте мотивирани да го направите. Разчита се и на честност, да си отбележите нещата като свършени, само когато действително е така.

Не знам как ви звучи, но на мен много ми помага и със сигурност е по-добре от някоя безсмислена цъкня като Candy Crush. Кухнята ми е чиста, работата върви, пия вода, взимам си витамините редовно, гледам дори азалия (!) и съм 23-ти левъл магьосник в HabitRPG. Not too bad.

2 thoughts on “Как да вдигна левъл (за търтеи)

  1. чета го два пъти -първия път в полупотрес…само ти можеш след интерсно приключение да напишеш такова полупрофесионалноживотоподреждащотаскове нещо.Втория път приемайки реалността-/статията съществува… тоест/- и откривайки, че може да ми забавно и полезно,ако го приложа ))

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back To Top
%d bloggers like this: