Докато „Ветровете на зимата“ остава безнадеждно далече в бъдещето, аз правя каквото мога да облекча абстиненцията. Ровенето онлайн за всякакви невероятни фен-теории и спекулации помага малко, но още повече се радвам когато ми попадне нещо друго, което наистина да ми хареса.

Телевизионната поредица „Vikings“ на History Chanel показва животът и набезите на легендарния викингски крал Рагнар Лотброк по бреговете на днешна Англия и Франция, браковете и децата му. Дотук има 2 сезона по 10 серии, предстои да излезе 3-ти през 2015 година.

„Викинги“ се придържа към реални събития или истината, доколкото тя може да бъде обективно навързана от различните източници, предания, саги и легенди от 12-13ти век. Като за изображение на такава сурова епоха, всъщност сериалът е умерено кървав, няма самоцелни голи сцени, не е претоварен с интриги и сюжетни линии, по-скоро се набляга историческите движещи сили на преселението на викингите. Допада ми, че няма пълнежи и много разтакаване.

Що се отнася до историческа достоверност, има спорни моменти – методите за самоуправление, архитектурата на храма в Упсала, битови неточности и т.н. но самите създатели на шоуто признават, че са се отклонили, защото не искали шоу, което да се гледа от няколко хиляди човека, а от милиони.

Разбира се, образите на Рагнар и спътниците му също са свободна творческа импровизация, но са грабващи. Рагнар е умен, далновиден, способен да види отвъд ограниченията на времето и опита си. Често с една трепнала замислена усмивка в ъгъла на устата и очи, сини и бистри като лед. Добър баща и безмилостен враг за тези, които го заплашват.

Рагнар Лотброк

Лагерта, първата съпруга на Рагнар е жена-воин. Най-любимият ми герой от поредицата. Силна, смела и горда жена, но не злопаметна. За малко и аз да си обръсна половината глава заради нея, и ходя по-старателно на фитнес.

lagertha

Роло, брат на Рагнар. Силен и честолюбив. Величието на Рагнар тежи над него и често засенчва преценката му.

Rollo

И Флоки. Корабостроител и воин, малко луд и непредвидим. Think Jack Sparrow!

Floki

Ателстан. Монах от Нотумбрия, отвлечен при първите набези на запад. В началото смирен и богобоязлив, в последствие се отваря към езика и културата на викингите, приема привичките им, става добър приятел на Рагнар и през неговите очи виждаме много от нещата за боговете. Осъден на постоянен вътрешен конфликт, защото той е на границата на двата свята. Християнин пред викингите, варварин сред своите, чужд навсякъде.

Athelstan

Това са само част от героите, разбира се. Други не мога да ви покажа, без да издам твърде много от историята. Открийте ги сами, ако искате.

Студ и сняг, брони, щитове и кораби, татуировки и брадви, ърлове и крале, кръв, сила и чест, любов и омраза, традиции и нови открития, този сериал наистина радва.

Само едно-едничко не ми хареса, в twitter акаунта можеха да се въздържат от такива понятия като #teamlagertha, #teamrollo и пр.

2 thoughts on “„Викинги“

    1. Лора, добре дошла!
      Не мога да ти опиша колко се радвам да те видя в този ми блог :)

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back To Top
%d bloggers like this: