Преди 3 седмици мръднах за малко до Маастрихт, за да се срещна с моите приятели от Амстердам.

Аз пристигнах два часа по-рано, които си запълних в шляене из бит пазара. Обяснете го със зодия или сантименталност, но обожавам стари неща. Дай ми само да мишкувам в прашни скринове и по влажните тавани, дори един буркан с копчета от пра-баба ми смятам за върховна находка!

Принадлежности за бръснене

Принадлежности за бръснене

Модно попадение

Модно попадение

Още мода

Още мода

Нежна дама

Нежна дама

Стари кутии

Стари кутии

След четвъртата обиколка взе леко да ми омръзва, купих си желирани бонбони и легнах за малко на каменните стъпала до реката, пекох се на слънце, четох книжка, наблюдавах хората. Понеже Ryanair и Germanwings летят до Маастрихт, чува се много английска и немска реч. Не мога да си обясня, но имам усещане, че Маастрихт е някак различен от останалите холандски градове. Стар, академичен, с по-малко колелета, по-малко цветнокожи емигранти.

Приятелите дойдоха малко пострадали, момчето със счупена ръка от падане с едното колело и другото прясно откраднато (Амстердам, какво да се прави!), но като цяло в несломен, бодър дух. Зарязах фотографията и седнахме да изпием по една Liefmans Fruitesse.

Обожавам белгийските плодови бири!

Liefmans Fruitesse

Разходката продължи, мотахме се по магазините, ядохме крокети, изкачихме се по камбанарията най-отгоре на църквата. Не знам как се оставих да ме навият да катеря тесни, спираловидни каменни стъпала, изгладени от безброй стъпки, за да се кача най-горе, да гледам с мътен поглед иначе прекрасната гледка и да ми треперят краката от страх!

Страх ме е от високото.

Страх ме е от високото.

Дървено колело

Дървено колело

Шареничко

Накрая направихме един пикник на тревата с ягоди, сладолед и още плодови бири.
Беше топло, лежерно, наистина отпускащо. Страхотно се заредих!

Пикник

Пикник

Гуменките събути, с боси крака в тревата

Гуменките събути, с боси крака в тревата