8 thoughts on “TEDX Лесли Морган Щайнер за домашното насилие

 1. Мисля, че всяка жена трябва да гледа това видео. Ей така за всеки случай.
  Репоствам, да знаеш :)

 2. Кой „за всеки случай“, кой „след дъжд качулка“, трябва да се гледа, за тези неща трябва да се говори. Ре-поствай!

 3. Аз ще се опитам да се отклоня от общото мъжко мнение „Сами сте си виновни!“, въпреки че до известна степен го споделям.
  В живота си съм имал периоди, в които съм бил сам, не съм имал приятелка. А после съм срещал жени, които са избирали други мъже вместо мен, и като се поздравим и се разговорим, разбирам че ТЯ се е разделила с НЕГО защото бил груб, невъзпитан, посягал и и т.н. На няколко пъти съм получавал индиректни покани да опитаме отново („Обади ми се някой ден да се видим!“), които от чувство за гордост и достойнство съм пропускал покрай ушите си. Една бивша … позната … дори съвсем нетактично изтърси „Как така те изпуснах!“ в присъствието на съпругата ми, което после ми струваше сума ти обяснения вместо да ми изчетка егото.
  Идеята ми е, че след като трудно оценявате това, което имате в ръка и ви е поднесено на тепсия, не бива да се сърдите, когато се окаже, че сте сбъркали в преценката си.
  Иначе ако някога имам дъщеря и един ден някоя утрепка си позволи да я шамаросва, счупените колена ще са само началото.

 4. Това с хваленето колко си желан ще го пропусна :-)

  „Сами сте си виновни“ е вярно, но абсолютно ненужно. Повярвай ми, от позицията на някой, който е минал през това, няма нужда да обвиняваш жената, че е била сляпа, че е проявила търпение към изблиците на насилие, че с обич се е надявала да го промени, че не е напуснала веднага насилника. Тя сама се обвинява достатъчно. А страхът от неизбежните обвинения от околните са това, което ще й пречи свободно да говори за положението си, което е голяма стъпка към освобождаване от влиянието на насилника над нея.

  Г-жа Щайнер не търси оправдание защо се е омъжила и 2.5 год. е живяла с човек, който я пребива. Тя се опитва само да обясни от своята гледна точка защо го е направила, какво е мислела, какво е чувствала и на какво се е надявала.

  Ако някой ден това се случи на дъщеря ти, Злодейски, не ти го пожелавам, надявам се тя да може да ти се довери. Защото домашното насилие не винаги се вижда, дори и от близките.

  1. Идеята ми не беше да се фукам, а по-скоро да обърна внимание на факта, че когато предпочитате принца на белия кон пред обущарчето, често оставате изненадани от ритниците на коня. А после имате цялото време на света да съжалявате, понякога и не на подходящото място и пред подходящите хора.
   Ми тази жена 2.5 години сливи ли има в устата? Тоя като че ли я завел на Огнена земя, а не в Ню Ингланд.

   1. Добре де, просто чуй какво разказва. Ще ти стане ясно защо нищо не е казала и какво си е мислела.

   2. Обущарчета също са побойници. Всъщност в горния случай е точно това: обикнвено талантливо чувствително момче, което в начало е било много мило и добро към бъдещата си жертва и я е обожавало. Пропусна главното в това история и то не е какъв е статусът на насилника в обшеството

 5. Тя прави също и един подробен анализ на връзката си. Това което ми прави впечатление, е че всеки насилник е един перфектен манипулатор, който може лесно да заблуди всеки. Шокиращо е 5 дена след като и посяга тя се жени за него. Казват, че ако един мъж посегне веднъж, ще продължи да го прави.
  Благодаря, че сподели :)

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back To Top
%d bloggers like this: