Проект Български паметници

Точно преди една година, на 1-ви Април миналата година, и то съвсем не на шега, стартира проект „Български паметници“. Идеята за него е на Благой Анев, графичен дизайнер и фотограф и Антоан Тонев, историк. Те се обединяват около идеята, че познаването и опазването на българските паметници е важно за запазването на българската история и дух, привличат и други за каузата и така се сформира неформална група „Български паметници“.

Първоначално проектът беше одобрен по програма „Младежта в действие“ със скромен бюджет, който да обхване само паметниците на София-град, но амбицията на авторите е да се създаде многоезичен каталог в Интернет на всички паметници в България, с авторски фотографии и текст, географски координати, маршрути за посещение и т.н.

С помощта на сп. „Българска наука“, OLYMPUS България, които предоставиха техника за заснемане на обектите и доброволци, които взимат участие в написването на експозетата и превода на текстовата информация, сайтът тръгна официално на 3-ти Март 2013 год. Вече съдържа много паметници и ежедневно се добавят нови.

Освен интернет страницата, в рамките на проекта се проведоха една игра с награди, две лекции на тема „Откриване. Опознаване. Опазване“ и няколко акции по почистване и облагородяване на занемарени обекти. Въобще приемам този проект като доказателство колко много неща могат да бъдат постигнати с честно и разумно разпределяне на отпуснати средства, когато към това се добавят ентусиазъм и добри намерения.

Снимки от почистване на обекти – преди и след
Почистване преди-след Почистване преди-след

Екипът на „Български паметници” с удоволствие приема доброволци и е отворен към сътрудничество с архитекти, институции и организации, които се интересуват от запазването и популяризирането на българската култура и история по света.

Страницата на проекта: http://monuments.bg
Facebook: http://www.facebook.com/BulgarianMonuments