Знаете ли, аз имам един странен навик – докато работя, не си пускам да слушам музика, а как някой говори. Понякога избирам филм, който знам почти наизуст като „Зеленият път“, „Изкуплението Шоушенк“, но по-често изпълнение на стендъп комик.

Джордж Карлин (1937 – 2008) е американски комик, актьор и писател. Той е известен с черния си хумор и острата си сатира върху съвременна Aмерика. Има забележителна кариера – над 40 години на сцената. От най-ранна възраст се бунтува срещу авторитетите, не завършва образование, цензуриран е, арестуван е, но свободно говори по всякакви теми табу, вкл. и за опита си с наркотиците.

На него се приписва онова писмо за моментите, които спирали дъха ни. Доколкото знам, не е вярно, но Карлин има множество други забележителни цитати. Споделям:

Екстремно човешко поведение

[убийства, геноцид, човешки жертвоприношения, канибализъм, некрофилия] А ние се чудим защо извънземните просто не кацват да кажат „Здравей“ …

Хората са способни на всичко, на всич-ко, убеден съм! Затова когато тези обезглавявания в Ирак започнаха, аз не се разтревожих. Много хора тук бяха ужасени: Обезглавявания! Обезглавявания! Абе вие да не сте изненадани? Просто още една форма на екстремно човешко поведение. Плюс това, на кого му пука за цивилен наемник от Оклахома, на който са му отрязали главата. Майната му! Джак, не искаш да ти отрежат главата – стой си в Оклахома! Там не режат глави … доколкото знам. Но знам това – окачиш ли пушка и тръгнеш ли да маршируваш в чужда страна, дано да си готов за екшън, Джак. Хората са докачливи за тоя тип работи.

За дебелите американци

Това е националния ни спорт, заеби бейзбола, това е консуматорството. Единствената истинска американска ценност, която ни е останала – да купуваме неща! Да купуваме неща! Хората харчат пари, които нямат, за неща, от които нямат нужда. За да си опразнят кредитната карта и да прекарат живота си, плащайки 18 процента лихва върху нещо, дето е струвало 12.50 и не им е харесвало вече като са се прибрали вкъщи. Не твърде умно, не твърде умно, хора …

За и против абортите (Pro Life, Abortion, And The Sanctity Of Life)

И когато Джон О’Конър от Ню Йорк и другите кардинали и епископи преживеят първите си бременности и родилни болки и отгледат по две деца на минимална надница, много ще се радвам да чуя какво имат да кажат за абортите. Сигурен съм, че ще е интересно и просвещаващо. А междувременно, това, което трябва да направят, е да кажат на свещениците, дали обет за безбрачие, да си държат ръцете настрани от момченцата-послушници. Дръж си ръцете, отче! Когато Исус е казал „Нека малките деца дойдат при мен“, не това е имал предвид!

Идолопоклонничество пред децата (Child worship)

Всичките тези простотии, които осакатиха децата, изникнаха от нещо, наречено „Движението за самочувствие“. Движението за самочувствие започна през 70-те години и се радвам да ви кажа, че беше пълен провал, защото изследвания многократно показаха, че високото самочувствие не подобрява оценките, не подобрява професионалните постижения, дори не намалява употребата на алкохол и със сигурност не намалява проявата на агресия от какъвто и да е вид. Защото, оказва се, изключително агресивните хора, имат високо мнение за себе си. Представете си, социопатите имали високо самочувствие. Кой би помислил! Обичам когато тези политически коректни идеи се провалят с гръм и трясък и свършват в лайнарника …

Да отсяваш простотиите

Нека ви кажа нещо, приятели. На Бог не му пука за Америка. [ …] Военните гробища по цял свят са пълни с мъртви войници с промити мозъци, които са били убедени, че Бог е бил на тяхна страна. Америка се моли на Бог да срази враговете й, враговете се молят на Бог да срази Америка. Някой ще бъде разочарован. Някой си губи времето. Дали пък не са … всички?

За етикетите по колите

И ето още един вид долни малоумници, които трябва да бъдат заключени в преносима тоалетна и запалени. Тия хора с етикет на колата „Ние сме горди родители на отличник в еди-кое си училище, или гимназия“, или каквото друго там невинно име са сложили на центъра за промиване на мозъци, където детето им е било изпратено да бъде лишено от индивидуалност и превърнато в хрисим бездушен конформист, член на американската консуматорска култура.

Разни

Родители в ада, дава ми хубаво усещане. Пра-родители в ада, представете си само! Представете си – баба ви в ада. Пече пайове … без фурна.

Има една тъпотия, която правя … нарича се „мислене“. […] И не съм много добър американец, защото обичам сам да си съставям мнение.

Сигурно няма как да го знаете, заради нещата, които съм казал през годините, но харесвам хората. (бурен смях в залата).

Дааааа, Карлин е един очарователен безобразник. Жалко, че си отиде. Светът има още нужда от него.

Джордж във вихъра си

Други цитати на Джордж Карлин при Майк Рам

3 thoughts on “За Джордж

  1. Голям :) Наистина има нужда от повече като него. А един от любимите ми скечове е за спасяването на планетата :):):)

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back To Top
%d bloggers like this: