Връщам се от Коледно парти по тъмна доба и ситня нагоре към входа на блока. Мисля си за мои си работи и бързам да се прибера. В този момент от висок етаж на съседен блок някой се провиква:

– Курвоооо, къде отиваш, курвооооо?

Замислям се за секунда дали да реагирам, но решавам, че ще е имиджова грешка да отговоря на такъв позив. А и откъде да съм сигурна, че точно към мен е оправен? В дългото спортно яке от гъши пух повече приличам на човечето на Мишелин, отколкото на промискуитетна Пепеляшка, която се връща от дискотека.

Когато пред входа започвам да ровя за ключ в бездънната си чанта, неизвестния отново надава вой:

– Курвооо, ключовете ли си загуби?

Трубадурът периодично продължава да отправя питанката си през следващите 5 минути, през които аз ровя за заветния ключ. Игнорирам го със стиснати зъби, накрая с облекчение се шмугвам във входа. Но простотията будува, дори държи дежурство, та след 10 минути като излязох да разходя кучето, онзи пак подхвана:

– Курвооооо, мастията ли си извеждаш, курвоооооооо?

За какво ви разказвам тази история? Не, не съм се разстроила. Вербална агресия, непровокирана от нищо, просто някой се напил и вместо да си легне, излязъл на терасата да крещи вулгарности на минаваща непозната жена. Натоварващо е, но се преживява. Просто покрай тази случка се замислих за още един вид самоцелна употреба на нецензурни думи и рисунки, която много ме е озадачавала.

Сигурно сте забелязали колко често по спирки и стени се мъдри тази комбинация от фалическа рисунка, придружена с горда разяснителна бележка „ХУЙ“. В общия случай неизвестният творец залага по-скоро на стилизация на образа, отколкото на анатомическа достоверност, понякога рисунката дори не присъства, най-често е само надписа. Но целта остава някак мистериозна. Искам да кажа, какво означава това?

Ако изказването е „хуй за ЦСКА“, например, то целта е ясна, изразява се някакъв вид негативна емоция спрямо нелюбим отбор. Но сама по себе си рисунката по-скоро звучи като вопъл за внимание, рипнал под ръка с емоционална незрялост, „вижте ме, аз имам спрей и мога да напиша 3 букви без правописна грешка“.

Ако щете вярвайте, чудила съм се много време на този феномен. Ей-така, както си ходя часове наред пеша и умът ми блуждае, питала съм се за мотивацията на това масово уй-явление.

И наскоро, случайно прочетена информация хвърли светлина.

penile display: This is when an adult male monkey will present his erect penis and scrotum so that a neighboring group will see them (Estes, 1991). This display is used to demarcate territory (Estes, 1991).

Показване на пениса: Когато възрастна мъжка маймуна показва еректиралия си пенис и скротум, така че близостоящата група да ги види. Тази проява се използва за маркиране на територията.


Та това било, скъпи ми читатели, чисто и просто. С тази рисунка нашият съгражданин-маймун показва един вид литературно пениса си и маркира своята територия. Простакът пише ХУЙ и заявява тази стена, моето обкръжение и цялото общество като своя суверенна принадлежност.

Още една разбулена вселенска загадка.

9 thoughts on “Нецензурен пост

 1. А защо не си направиш труда да провериш точно къде живее юнака и после да му напълниш ключалката с Каноконлит? Ще му създадеш тема за размисъл вместо да се чуди дали си разхождаш мастията

 2. Ех, Ловецо-злодейски, I would if I could … както казват братята хамериканци ;) ама в близкото обкръжение има няколко много високи блока, това са минимум 500 самостоятелни жилища, няма как да разбера кой е бил този неизвестен „обожател“.

  Деси, и аз се радвам, че се наканих да пусна нещо. Не че нямам какво да кажа, просто все отлагам „за утре“ блогването. Картинката ти е попадение и също едно възможно обяснение на феномена, пещерното изкуство на гражданина-неандерталец.

 3. ех, а какви времена бяха преди. ‘курва’ беше епитет за жена, която не ти пуска и жена, която пуска на всички – лесно и просто за помнене. А сега за българина ‘курва’ стана заместител на ‘жена’. много, много объркващо…

  :D

 4. Това направо си е знак за грамотност:) Очаквам в скоро време някой да напише“ХОЙ“, като гледам как се ограмотяват тези мили ученици в днешно време:)

 5. Наскоро тегля един филм – забавна фантастика, подходяща за зимна вечер без други опции и какво да видя – в субтитрите изпъстрено с литературни прояви на „съгражданин-маймун“ – то не бяха три членни думи, не бе чудо. Това с маркирането на териториите май взе да става епидемия – току виж някоя сутрин си отворя кутията с мюсли и отвътре изскочи някоя изненада ;)

 6. Виц:

  Високо в планината, дълбока пещера, група ентусиасти с труд си пробиват път навътре. Става все по-тясно и по-тясно, задушно, неудобно.
  Един се обажда:
  – Айде бе, Жоро, пиши ХУЙ и да си ходим!

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back To Top
%d bloggers like this: