Моят започна със събиране на умрели котенца в торбичка.

Имаме един съсед, който ходи да хвърля развалена манджа, храни и събира котките около блока, където те дрискат и се плодят в изобилие. Тази сутрин явно едната котка беше родила мъртви малки. Пазеше ги под пейката и ги ядеше откъм главата. Вързах кучето наблизо, изпъдих котката и събрах трупчетата, за да ги изхвърля, преди децата от блока да са тръгнали на училище.

Никой да не си прави илюзия, че е голямо добро да подхранва бездомните, без да поема отговорност и истинска грижа за тях. Не им става много по-добър живота. Нито на тези, които са вече отвън, нито на тези, които тепърва се раждат.

6 thoughts on “Как започна денят ви?

 1. абсолютно съм съгласна! винаги съм го твърдяла и дори са ме наричали коравосърдечна по този повод. но не можеш да опитомиш някого наполовина. и не е честно.

 2. Много „обичам“ такива благодетели. Като иска да се грижи за бездомните животни, да си вземе в къщи някое от тях, а не така -„вижте, мен ме е жал за тях и ги храня“. Това си е една криво , ама много криво разбрана загриженост .

 3. Радвам се, че го прочетох чак сега. Определено щеше да ми развали деня.
  Дори не съм сигурен, че бих могъл да свърша тази работа – аз съм психически лабилен.
  Иначе днес позволих на един голям домашен котарак да се въргаля половин час по мен и да обримчи ризата ми с ноктите си. Котките винаги са ме харесвали.

 4. И на мен това не ми беше най-светлия момент за деня, но все някой трябва да свърши мръсната работа.

 5. аз не разбрах как човекът, който храни котките, е виновен за това, че една е родила мъртви бебета? към момента на улицата има твърде много животни, за да бъдат прибрани, ако никой не ги храни, какво се случва? да трябва да сме малко по-активни, но човек може и да няма средства да води всяка котка пред блока за кастрация.

  Тук можете да видите нагледно какво се случва, когато абсолютно никой не храни. Вие искатели да живеете сред скелети? http://arsofia.com/bg/glad

 6. Сабина, достатъчно добре съм запозната с проблемите на бездомните животни и организациите, които им помагат. Точно затова мнението ми е такова.

  Ако този човек беше прибрал дори една-едничка котка да гледа у дома си, отговорно, щеше да направи по-голямо добро, отколкото така.

  Но не!, тези хора не искат да се ангажират чак толкова, по-лесно е да метнеш накиснатия хляб в соса от вчерашната манджа и да се успокоиш колко си милосърден.

  Хора, които хранят бездомните животни са част от проблема, а не от решението. В следствие на този псевдо-милосърден акт в момента около блока има пръснати (още повече) гниещи хранителни отпадъци, събират се бездомни котки, които са вероятно опаразитени, има пръснати фекалии, издраскани коли, хората се дразнят и е въпрос на време някой да се саморазправи с тях. Подхранването на кучешка глутница пък засилва териториалната агресия дори на кастрирани животни и лесно може да се стигне до нападения на случайно минаващи хора.

  Съществуването на бездомна популация е възможно поради 2 причини: 1. хранителна база – лошо сметоизвозване и хора, които хранят бездомните. 2. изхвърлени не-кастрирани домашни животни и полу-домашни животни.

  Наоколо има достатъчно места, откъдето котките да намерят какво да ядат, нямаше да умрат от глад. На практика с нищо животът им не се е подобрил от това, че някой им хвърля отпадъците си, това искам да кажа.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back To Top
%d bloggers like this: