Започнах да правя ремонта. За премеждията ми и какво каза съседа отдолу като му падна тавана няма да разказвам сега. Но мога да ви разкажа за нещо друго.

Живея в една стара панелка. Простете, не панелка, а пълзящ кофраж. И колкото повече напредвам с ремонта, толкова повече неща оголвам. Къде буквално, къде само с поглед …

Изпод некадърните изолации и облицовки лежи един друг свят. Свят, в който можехме да живеем, ако не бяхме такива мизерници.

Открих, че между малката ми тераса и тази на съседа е имало стъклена преграда. Може би, за да се виждаме и да си говорим, да се познаваме и да се поздравяваме в асансьора. Тази стена отдавна е покрита с напукан дървен шперплат, който пък е боядисан с няколко пласта жълтеникава боя. Дори и да го махна, от страната на съседа са натрупани плоскости. Възможността за по-близък контакт е пропиляна.

Открих, че между етажите е имало остъклени тераси за общо ползване, заслонени по много хитър начин от двете крила на блока. Особено на високите етажи, гледката е впечетляваща – вижда се надалеч, чак до гористите хълмове извън града. Място, където можеш да седнеш спокойно лятото на хлад, да изиграеш една табла с комшията, да пиеш по нещо. На всички етажи тези стаи сега са заключени и пълни до пръсване с оръфани мебели, неработещи домакински уреди от време оно, торбички с бутилки от препарати, боклуци, боклуци, боклуци …

На всяко крило, на всички етажи, без изключение, хората са сложили решетки с катинари. В образуваните коридори са натрупани още вехтории. Ако стане пожар, ще се издушим до един като мишки. И като мишки живеем, затрупани в ненужни стари вещи.

Открих, че на стълбите има малки килерчета. Не знам за какво са. Може би за зимнина. Те също са натъпкани с боклуци, истински торби смет за изхвърляне, на която мястото е в контейнера – буквално до тавана.

Въобще като се огледах малко, започнах да се усещам сякаш с този ремонт правя гнездо насред бунище.

А всичко е било замислено да бъде по-иначе, по-приятно …

Иска ми се да видя някаква промяна и ще се потрудя за нея. Ще говоря с домоуправителя на нашия етаж, да разбера кой за какво отговаря, може ли постепенно да принудим хората да си почистят. Може би проверка от службата за противопожарна безопасност?

Събирам идеи.