Как започна денят ви?

Моят започна със събиране на умрели котенца в торбичка.

Имаме един съсед, който ходи да хвърля развалена манджа, храни и събира котките около блока, където те дрискат и се плодят в изобилие. Тази сутрин явно едната котка беше родила мъртви малки. Пазеше ги под пейката и ги ядеше откъм главата. Вързах кучето наблизо, изпъдих котката и събрах трупчетата, за да ги изхвърля, преди децата от блока да са тръгнали на училище.

Никой да не си прави илюзия, че е голямо добро да подхранва бездомните, без да поема отговорност и истинска грижа за тях. Не им става много по-добър живота. Нито на тези, които са вече отвън, нито на тези, които тепърва се раждат.

6 коментара

 1. абсолютно съм съгласна! винаги съм го твърдяла и дори са ме наричали коравосърдечна по този повод. но не можеш да опитомиш някого наполовина. и не е честно.

 2. Много „обичам“ такива благодетели. Като иска да се грижи за бездомните животни, да си вземе в къщи някое от тях, а не така -„вижте, мен ме е жал за тях и ги храня“. Това си е една криво , ама много криво разбрана загриженост .

 3. Радвам се, че го прочетох чак сега. Определено щеше да ми развали деня.
  Дори не съм сигурен, че бих могъл да свърша тази работа – аз съм психически лабилен.
  Иначе днес позволих на един голям домашен котарак да се въргаля половин час по мен и да обримчи ризата ми с ноктите си. Котките винаги са ме харесвали.

 4. И на мен това не ми беше най-светлия момент за деня, но все някой трябва да свърши мръсната работа.

 5. аз не разбрах как човекът, който храни котките, е виновен за това, че една е родила мъртви бебета? към момента на улицата има твърде много животни, за да бъдат прибрани, ако никой не ги храни, какво се случва? да трябва да сме малко по-активни, но човек може и да няма средства да води всяка котка пред блока за кастрация.

  Тук можете да видите нагледно какво се случва, когато абсолютно никой не храни. Вие искатели да живеете сред скелети? http://arsofia.com/bg/glad

 6. Сабина, достатъчно добре съм запозната с проблемите на бездомните животни и организациите, които им помагат. Точно затова мнението ми е такова.

  Ако този човек беше прибрал дори една-едничка котка да гледа у дома си, отговорно, щеше да направи по-голямо добро, отколкото така.

  Но не!, тези хора не искат да се ангажират чак толкова, по-лесно е да метнеш накиснатия хляб в соса от вчерашната манджа и да се успокоиш колко си милосърден.

  Хора, които хранят бездомните животни са част от проблема, а не от решението. В следствие на този псевдо-милосърден акт в момента около блока има пръснати (още повече) гниещи хранителни отпадъци, събират се бездомни котки, които са вероятно опаразитени, има пръснати фекалии, издраскани коли, хората се дразнят и е въпрос на време някой да се саморазправи с тях. Подхранването на кучешка глутница пък засилва териториалната агресия дори на кастрирани животни и лесно може да се стигне до нападения на случайно минаващи хора.

  Съществуването на бездомна популация е възможно поради 2 причини: 1. хранителна база – лошо сметоизвозване и хора, които хранят бездомните. 2. изхвърлени не-кастрирани домашни животни и полу-домашни животни.

  Наоколо има достатъчно места, откъдето котките да намерят какво да ядат, нямаше да умрат от глад. На практика с нищо животът им не се е подобрил от това, че някой им хвърля отпадъците си, това искам да кажа.

Напиши коментар

%d блогъра харесват това: